Etiquette volgens de Dikke van Dale : geheel van beleefdheidsvormen 

Deze tijd van het jaar hebben we allemaal de feestkriebels. Wat doen we met de feestdagen op kantoor? Doen we het vóór de kerstdagen of proosten we op onze goede voornemens in het nieuwe jaar?
Organiseren we een borrel in de kroeg op de hoek of gaan we voor een gala diner? Het klinkt wellicht wat oubollig maar toch vinden mensen het vaak fijn om te weten wat er van ze verwacht wordt. We hebben enkele tips op een rij gezet:

Dresscode

We begrijpen allemaal dat je voor een gala diner iets anders aantrekt dan voor een casual borrel. Maar wat trek je nu precies aan? Vermeld op de uitnodiging wat je van de gasten verwacht. We kregen laatst een uitnodiging waar op stond  “Casual Gala”. Deze dresscode zorgt voor verwarring en zal dus niet het gewenste resultaat krijgen. Voor iedereen prettig als alle aanwezigen in het plaatje passen.

Tafelmanieren

Van ellebogen tot servetten, er zijn veel regels voor aan tafel. Basiskennis van bestekgebruik is er natuurlijk, maar waar laat je je telefoon? Omgekeerd op tafel of netjes in je tas? Dit laatste geniet de voorkeur maar helaas zien we steeds vaker dat op tafel als bijna gewoon wordt beschouwd. Volg de gastheer of vrouw en er kan eigenlijk niet veel verkeerd gaan.

Alcohol of niet

Te veel alcohol is natuurlijk nooit goed. Niet voor je lichaam maar ook is het niet wenselijk voor je collega’s en baas. Het dronkenmanschap blijven ze herinneren tot in lengte van dagen. Ons advies om gênante momenten te voorkomen is een beetje water bij de wijn; verzorg voldoende waterglazen en nip van je wijn. Informeer ook de bediening over het wenselijke alcohol gebruik om ongemakkelijke situaties te voorkomen, vooral zodat je niet van gastvrouw naar boeman verandert.

 

Walking dinner

De laatste jaren worden er vaak walking dinners geserveerd. Leuk, lekker én gezellig al die kleine hapjes. Maar waar laat je je glas en hoe eet je zo’n hapje dan? Key is voldoende bedienend personeel die constant de lege bordjes weghalen en je kunnen voorzien van een nieuw gerecht, bij voorkeur met servetje. Met statafels verspreid door de zaal bied je genoeg ruimte om je drankje kwijt te kunnen. Dan moet het ook nog een hapje zijn wat je op een makkelijke manier in je mond kunt steken. Dus niet te groot en onhandelbaar, want laatst zagen wij de inhoud van een hapje onverwachts bij iemand in zijn tas verdwijnen ….

 

Zo zijn er nog veel meer details waar je over na moet denken voor je eindejaarsevenement en nieuwjaarsborrel. Er zijn speciale trainingen die je alles kunnen vertellen over etiquette of organiseer een spel over de culinaire kennis van je collega’s. Bel ons gerust voor meer informatie!