Je hoort het steeds vaker, de kreet: zitten is het nieuwe roken. Dat roken ongezond is weten we. Maar hoe zit het dan met zitten?

De feiten die je leest over te veel zitten zijn verontrustend. Onderzoek van het CBS toonde in 2010 al aan dat de Nederlandse werknemer gemiddeld 3,8 uur per dag werkt achter de computer. Dit is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Een ander onderzoek geeft aan de Nederlander dagelijks gemiddeld 7,4 uur zittend doorbrengt. We worden gewaarschuwd dat te lang zitten op de langere termijn chronische ziekten kan veroorzaken zoals hart- en vaataandoeningen, diabetes type II en klachten aan spieren, botten en gewrichten. Ook worden kanker, obesitas en depressie in verband gebracht met overmatig zitgedrag. De bewijzen hiervoor zijn vooralsnog niet sterk genoeg. Maar het is wel schrikken.

”Een 2018 waarin we iedere dag een beetje genieten.”

Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?  Velen van ons hebben nu eenmaal een kantoorbaan. Moeten we dan aan een wiebelkussen op onze bureaustoel, een fitnessbal om op te zitten, een vergaderfiets of zelfs aan een loopbandbureau? Het zou leuk zijn als wij al deze middelen ter beschikking kregen op kantoor. Maar de vraag blijft altijd wat je zelf kunt doen, het liefst zonder dure hulpmiddelen. Kunnen wij niet gewoon zelf ons leven een beetje gezonder en beter maken?

Een gezond 2018 Volgens mij hoeft ons dat helemaal geen moeite te kosten. Laten we streven naar een 2018 waarin we op onze voeding en beweging letten maar vooral waarin we iedere dag een beetje genieten. Waarin we kunnen vergeven en onze vriendschappen onderhouden, waarin we soms gewoon helemaal niets doen en nee zeggen tegen dingen die ons geen energie geven. Waarin we ook de kleine dingen zien en soms grote plannen maken, onszelf niet teveel onder druk zetten om idealen te verwezenlijken. Het verleden accepteren en de dingen gewoon op ons af laten komen zoals ze zijn. Waarin we rondkijken in verwondering in plaats van te veroordelen. Een jaar waarin we gewoon op onszelf vertrouwen en ons laten voeden door de mooie dingen die op ons pad komen.

Volgens mij komt het met onze gezondheid dan wel goed.